Start / Nyheter / Strafflöshetens kontinuitet – ett samtal om det historiska minnet och rysslands nationella självbild
SCEEUS pil

Centrum för Östeuropastudiers Stefan Ingvarsson intervjuar Sergei Lebedev i tidskriften Provins: Provins nr 1/2022: Oförsonligt.

"Den ryska författaren Sergej Lebedev har på senare år gång på gång tematiserat sambandet mellan brott som har lämnats obearbetade i historien och den riktning som den ryska regimen och det ryska samhället har slagit in på i dag, och därigenom etablerat sig som en av de starkaste och tydligaste rösterna i dessa frågor.

I december stämplade det ryska rättsväsendet organisationen Memorial som olaglig. Denna grundpelare i det ryska civilsamhället hade haft som sin uppgift att förvalta minnet av den sovjetiska repressionen och dess miljoner offer. I ljuset av Rysslands brutala krigföring i Ukraina kan man se hur repressionen mot aktörer som Memorial var en direkt förberedelse för kriget.

Rysslandskännaren Stefan Ingvarsson reste i slutet av april till Warszawa för att möta Sergej Lebedev. Här samtalar de båda kring frågor om det historiska minnet och Rysslands nationella självbild."

Läs hela intervjun här.

Dela

Relaterade nyheter