Start / Evenemang / Internationell författarscen: Sergej Lebedev

Internationell författarscen: Sergej Lebedev

Möt Sergej Lebedev i samtal med Stefan Ingvarsson. Den 29 mars gästar författaren bakom de kritikerrosade romanerna "Vid glömskans rand", "Debutant" och "Augustimänniskor" Kulturhuset Stadsteatern. I ett samtal med Stefan Ingvarsson resonerar Lebedev kring kulturens och litteraturens ansvar för Rysslands framtid.

Den prisbelönte ryske författaren och journalisten Sergej Lebedevs böcker har översatts till ett tjugotal språk och hyllats av både läsare och kritiker. The New York Review of Books har bland annat omnämnt honom som "den bäste i den unga generationen ryska författare". Augustimänniskor, i översättning av Nils Håkanson, är hans tredje roman på svenska.

Augustimänniskor utspelar sig i Ryssland 1991. I augusti skakar en kupp landet, Gorbatjov avsätts och Jeltsin tar makten. Landet splittras och inget är längre som det varit. Vissa tjänar pengar på utvinningen av jordens resurser, medan andra sjunker långt ner i fattigdom.

Lebedev skildrar hur Rysslands svåra historia sätter sin prägel på samtiden. I sina romaner går han tillbaka till den sovjetiska och ryska historien i ett försök att sätta fingret på vad som gått fel och vad som fortsätter att hemsöka det ryska samhället.

Rysslands krig i Ukraina skulle kunna beskrivas som ett misslyckande för det ryska civilsamhället och den ryska kulturen. Kan man lägga det ansvaret på landets offentlighet? I samtal med Stefan Ingvarsson går Sergej Lebedev tillbaka till den ryska aggressionens rötter och resonerar kring kulturens och litteraturens ansvar för Rysslands framtid. 

Sergej Lebedev samtalar med Stefan Ingvarsson, analytiker på Centrum för Östeuropastudier och tidigare kulturråd i Moskva. 

Samtalet sker på engelska i samarbete med Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet.

Om eventet

SCEEUS pil
  • 29 mars 23 19:30
  • Kulturhuset Stadsteatern

Relaterade event