27 september, 2022
SCEEUS på Bokmässan 2022

SCEEUS medarbetare deltog i flera evenemang under Bokmässan 2022. Samtliga event finns att se på Bokmässans hemsida, dock krävs biljett. Se nedan för höjdpunkter ur programmet.
Öppningsseminarium: Litteraturen ger röst åt Ukraina
Vilken roll spelar litteraturen i att förmedla erfarenheter från det krigsdrabbade Ukraina? Vad
skiljer den från det som förs fram i nyhetsrapporteringen och opinionsjournalistiken? Om detta talar poeterna Daryna Gladun, Lesyk Panasiuk och prosaisten och essäisten Oksana Zabjuko, som alla medverkar i Svenska PEN:s litterära tidskrift PEN/Opps nyutgivna nummer om Ukraina. Författaren Sara Gordan läser. Fler medverkande tillkommer. Programledare: Stefan Ingvarsson, kulturskribent och analytiker vid SCEEUS.
Katalys, Schildts & Söderströms, Södertörns högskola och Timbro: Vad händer i Putins Ryssland?
Se evenemanget i efterhand på UR:s hemsida här.
Den 24 februari 2022 blev ett av de där historiska datumen som markerar en ny tid. Rysslands storskaliga krig mot Ukraina överraskade de flesta. Hur ska vi förstå Ryssland under Putin? Hur stort är det folkliga stödet för Putins imperiedrömmar? Vilka roller spelar oligarkerna, kyrkan och militären? Finns något hopp kvar om en revolt eller har Putin lyckats kuva allt demokratiskt motstånd?
Medverkande: Stefan Ingvarsson, kulturskribent och analytiker vid SCEEUS, Anna Lena Laurén, journalist och författare, Gudrun Persson, historiker, och Roman Horbyk , medievetare vid Södertörns högskola. Programledare: Ivar Ekman, journalist.
Fri tanke: Putins kulturkrig
Efter krigsutbrottet har röster höjts för att bojkotta inte bara ryska kulturutövare utan all rysk kultur. Är det rimligt? Medverkande: Martin Kragh, Ulrika Knutson och Unn Edberg.
Att hantera det egna hatet
"Fasan har passerat genom samtliga blodkärl, genom alla nerver, genom skelett och muskler. Denna fasa har kopplat greppet om ukrainarnas kroppar och medvetanden. Allt som är ryskt väcker bara hat hos dem nu. Jag är också full av hat." skrev den ukrainske författaren och PEN-ordföranden Andrej Kurkov i Dagens Nyheter tidigare i år. Här samtalar Kurkov med Stefan Ingvarsson, kulturskribent, analytiker vid SCEEUS och Sveriges kulturråd i Moskva 2015-2019, om hur kriget i Ukraina påverkar honom som författare och PEN-ordförande.
Fri tanke: Det fallna imperiet – Ryssland och väst under Vladimir Putin
Den 24 februari 2022 markerade en ny ordning för Europa. En förändring som Putin etablerade under en säkerhetskonferens i München 2007 och satte i verket med kriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krimhalvön 2014.
I Det fallna imperiet berättar Rysslandskännaren Martin Kragh sakligt och effektivt om Putins vägval: med ett ojämförligt rikt material av kommunikéer och uttalanden i statlig och oberoende press kan läsaren följa de retoriska manövrarna som skulle leda Europa till krig. Boken är omistlig läsning för den som vill förstå Vladimir Putins drivkrafter och hans dröm om en rysk stormakt baserad på auktoritär politisk grund.
Hör Kragh berätta om boken och vad som hänt sedan Putin ledde Europa i krig. Samtalet leds av Martina Stenström, förläggare på Fri Tanke.
Ersatz: Kriget och författarna
I en text i Dagens Nyheter skrev den regimkritiske ryske författaren Michail Sjisjkin, bosatt i Schweiz, tidigare i år om kriget i Ukraina: "Vi ryssar måste öppet och förbehållslöst erkänna vår skuld för dessa brott och be om förlåtelse. Det finns ingen annan väg till framtiden". Här samtalar han om kriget och författarens moraliska skyldigheter med Stefan Ingvarsson, kulturskribent, analytiker vid SCEEUS och Sveriges kulturråd i Moskva 2015-2019.
Fri tanke: Varför är Putin så nazi-fixerad?
Putins mål är att "avnazifiera" Ukraina. Samtidigt används antisemitiska troper i propagandan. Hur är det möjligt? Medverkande: Jonas Eklöf, Martin Kragh och Björn Wiman.
Dagens Nyheter: Samtal med Martin Kragh & Anna-Lena Laurén
Vad vill Putin med Ryssland, och med Ukraina? Och hur ser bakgrunden till kriget egentligen ut? Rysslandskännaren Martin Kragh och DN:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén delar med sig av sina djupa kunskaper i frågan.
Axess: Martin Kragh om "Det fallna imperiet"
Adam Cwejman samtalar med Martin Kragh om hans aktuella bok "Det fallna imperiet. Ryssland och väst under Vladimir Putin" (Fri tanke 2022).
Expressen Kultur: Fältstudier i rysk aggression
Ukrainska prosaisten och essäisten Oksana Zabuzjko möte Stefan Ingvarsson, skribent, analytiker vid SCEEUS och före detta kulturråd i Moskva.
Svenska Dagbladet: Eliasson & Kragh: Vad kan vi vänta oss från Ryssland?
Vad innebär egentligen putinismen och hur ska vi förstå utvecklingen i landet? Diplomaten Jan Eliasson och Rysslandskännaren Martin Kragh diskuterar relationen mellan västvärlden och Ryssland, apropå böckerna de är aktuella med "Ord och handling. Ett liv i diplomatins tjänst" respektive "Det fallna imperiet. Ryssland och väst under Vladimir Putin".
Expressen Kultur: Finns det ett liv efter Putin?
Finns det ett slut på Putins krig? Vad händer med Ryssland, och vilken framtid kan ukrainarna drömma om? Anna Hellgren samtalar med rysslandskännarna och författarna Stig Fredrikson och Martin Kragh.
Fri tanke: Putins kulturkrig
Efter krigsutbrottet har röster höjts för att bojkotta inte bara ryska kulturutövare utan all rysk kultur. Är det rimligt? Medverkande: Martin Kragh, Ulrika Knutson och Unn Edberg.
Expressen Kultur: Går det att skriva poesi om kriget?
Lesyk Panasiuk och Daryna Gladun är två poeter från den numera ökända förstaden Butja utanför Kiev. De samtalade med Stefan Ingvarsson, analytiker vid SCEEUS.