Culture at War
Sedan Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina pågår också en kamp inom kulturen. Artister och kulturutövare som sedan en längre tid har visat sig offentligt som Putins vänner har blivit uteslutna från festivaler som operasångerskan Anna Netrebko, eller dirigenten för Münchens filharmoniska orkester Valery Gergiev som blev uppsagd eftersom han inte följde uppmaningen av Münchens borgmästare om att fördöma Rysslands aggression mot Ukraina. (München är Kievs vänort). Tidningar publicerar artiklar om ukrainsk litteratur och ukrainska författare är mer närvarande än någonsin på den västerländska kulturscenen. Samtidigt funderade ett universitet i Italien på att ställa in en föreläsning om den ryske författaren Dostojevskij.
Frågan är inte helt ny i det här sammanhanget men den dyker ändå upp gång på gång: hur politisk eller opolitisk är kulturen? Och är det möjligt eller omöjligt för allmänheten att skilja på en artist eller kulturutövare som privatperson och som offentlig person? Varför/när är det viktigt att göra distinktioner?
Panelsamtalet arrangeras av Goethe-Institut Schweden och Ukrainska Institutet i Sverige i samarbete med Centrum för Östeuropastudier. I panelen medverkar:
- Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier (moderator)
- Natalya Pasichnyk, direktör för Ukrainska Institutet i Sverige
- Jutta Gehrig, institutschef för Goethe-Institut Schweden
- Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier
- Gabriele Baumann, chef för Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Office Nordic Countries
- Sofia Nyblom, kritiker och kulturjournalist
Samtalet hålls på engelska. Efter evenemanget bjuder Goethe-Instiut Schweden på ett glas vin och lite tilltugg i deras bibliotek.
Evenemanget är gratis men anmälan krävs. Anmäl dig via länken nedan.